A Saul fia alkotói több, mint harminc év után elérték azt, amit csak nagyon kevesen: a világsajtó végre ismét a magyar filmiparra fókuszál. Az azóta óriási sikereket elért filmdráma 2015. májusban debütált a Cannes Nemzetközi Filmfesztiválon, ahol már a bemutatásakor négy díjat is megnyert a film, köztük a zsűri Nagydíjával.

A Saul fia 2015. júniusában került be a hazai mozikba, miközben tovább gyűjtötte a filmes elismeréseket. 2016. január 14-től ismét műsorra tűzték a filmet, miután január 10-én már az Oscar előszobájaként emlegetett Golden Globe díjat is átvehették a készítők. Újbóli moziba kerülésével egy napon érkezett a bejelentés, mely szerint a Saul fia c. filmet Oscar-díjra jelölték!

saul_fia-film-4

Még fel sem ocsúdtunk a hír hallatán, amikor újabb kitüntetést tudhattak magukénak a készítők: Az Independent Spirit Awards díjátadón a Saul fia a legjobb külföldi film kategóriában négy másik filmet utasított maga mögé. Annyi elismerés után már nem lehetett kérdés, hogy a Nemes Jeles László: Saul fia c. magyar film megnyerte a világ legfontosabb filmes kitüntetését: az Oscar-díjat!

A Saul fia megnyerte az Oscart

A Saul fia megnyerte az Oscar-díjat!

Az arany szobrocskát a film alkotója; Nemes Jeles László vette át.

Saul fia: Nemes Jeles László

Saul fia: Nemes Jeles László

Ugyan nem ez volt az első, hogy az Akadémia magyar származású alkotókat díjazott Oscar szobrocskával, ugyanebben a kategóriában eddig egyedül 1982-ben, Szabó István: Mephisto c. filmje kapta meg a rangos elismerést, egy évvel azután, hogy az első magyar film Oscar-díjat kapott. Az első magyar film, amely az Oscart megkapta; Rofusz Ferenc: A Légy c. rövidfilmje volt, amely A legjobb animációs rövidfilm kategóriában nyerte el az Akadémia kegyeit.

Büszkék vagyunk a film rendkívül tehetséges készítőire, akik ezzel a filmmel nem csupán a magyar filmek, és Magyarország jó hírét keltették, de segítségükkel talán ismét szárnyra kaphat a magyar filmgyártás, s az alkotásért kapott Oscar-díj talán még több amatőr filmest fog munkára ösztönözni, és talán még több magyar film kerülhet majd a mozikba!

Sok mindent köszönhetünk ennek a filmnek, talán még a külföldi filmek budapesti forgatásai is megszaporodnak majd, a leglelkesebb mozinézők legnagyobb örömére!

A filmszakma magyar olimpikonjai (Magyar Oscar-díjasok)

William S. Darling látványtervező (1933: Kavalkád, 1943: Bernadette dala, 1946: Anna és a sziámi király), Geza Herczeg forgatókönyvíró (1937: Émile Zola élete), Kertész Mihály rendező (1942: Casablanca), Lukács Pál „Paul Lukas” színész (1943: Őrség a Rajnán), Marczincsák György PálGeorge Pal” animátor és filmproducer (1944-ben életműdíjat kapott), Adolph Zukor producer (1949-ben életműdíjat kapott), Rózsa Miklós zeneszerző (Ben-Hur, Elbűvölve, Double Life), Trauner Sándor látványtervező (1960: Legénylakás) Joseph Kish látványtervező (1966: A bolondok hajója), Ernest Laszlo operatőr (1966: A bolondok hajója), Zsigmond Vilmos fényképész (1978: Harmadik típusú találkozások), Rofusz Ferenc rendező (1981: A Légy), Szabó István rendező (1982: Mephisto), Nemes Jeles László rendező (2016: Saul fia).

A 88. Oscar 2016 nyertesek, nyertes filmek teljes lista