Íme egy fantasztikus ötlet, amiben a fitness találkozik a szórakoztatással, Latin-Amerika első kerékpár hajtású mozivásznán, Santiagóban.

Tavaly egy novemberi hétvégén a kíváncsi mozinézők elegáns ruhájukat sport öltözékre – és a kényelmes mozi üléseket izzasztó nyergekre – cserélték, hogy részt vegyenek Chile pedál-hajtású filméjszakáinak első sorozatán.

Efecto Pedal

Efecto Pedal

A „Efecto Pedal” („Pedál Effekt”) elnevezésű, a nyilvánosság számára ingyenes esemény célja az volt, hogy a megújuló energia és az egészséges, aktív életmód előmozdítása mellett a chilei filmekre is felhívják a figyelmet, ezért az összesen 22 kerékpárt összekötötték egy projektorral a santiagói Quinta Normal parkban.

Minden kerékpár csatlakozott egy rendszerhez, ami tárolta és átalakította a közönség tekerését felhasználható energiává. Minden egyes vetítéshez legalább 12 kerékpárosra volt szükség, hogy táplálják az energia-éhes vetítő berendezést.

„Ami igazán érdekes ebben a projektben, hogy a mozinéző olyan valamit folytat, ami sok energiát fogyaszt, de mindezt olyan energiával teszi, amit ő maga termel,” mondta a The Santiago Times online napilapnak Alexandra Galvis, a Market Chile – vagyis az esemény házigazdájának – igazgatója.

A résztvevők felváltva pedáloztak, a friss lábúak a pálya szélén várakoztak, hogy a már izomfájdalmaktól szenvedőket leválthassák. Annak ellenére, hogy a kerékpárok figyelemfelkeltő, világító kerekekkel voltak felszerelve, a show sztárja mégis a chilei filmek voltak, amiket egy 7×6 méteres, felfújható képernyőn, Full HD minőségben lehetett megtekinteni.

Az elmúlt két évtizedben az érdeklődés a chilei filmek iránt jelentősen megnőtt. Gen. Augusto Pinochet 1973-as puccsával a helyi filmipar szunnyadó állapotba zuhant, csak két film jelent meg a 17 évig tartó diktatúra alatt. 1990-ben a demokrácia helyreállításával fellendült a filmgyártás, és lassan ismét keresett lett a chilei film a világ legrangosabb fesztiváljai közül néhány helyen.

Bízunk benne, hogy az ötlet megtetszik valakinek és itthon is lesz lehetőség mozizásra a szabad ég alatti kerékpározással egybekötve.