A Saul fia

A 88. Oscar gálán kiosztott díjak sokunknak okozott meglepetést. Elsősorban mindenki a Saul fiának eredményére volt kíváncsi, hiszen több évtizede már annak, amikor utoljára magyar film is Oscar-jelölést kapott.
Idén megtört a jég, és a Saul fia ismét megmutatta a világnak, hogy nem csak a hollywoodi szuperprodukcióké a világ! A legjobb külföldi film kategóriában mondhatjuk, hogy a Saul fia toronymagasan nyert, hiszen szinte az összes lehetséges filmes elismerést magáénak tudhatja, immár az Oscar-díjjal együtt.
oscar-2016-legjobb-idegen-nyelvu-film

Botrány helyett komédia

Nemrég felvetette valaki, hogy Oscar-díjra már régóta nem jelöltek színes bőrű filmest. A hetek óta tartó vádaskodásból a műsor házigazdája; Chris Rock komikus nem csupán viccet csinált, de a téma kifigurázott formában az Oscar gála egészét végigkísérte.
Whoopy Goldberg

Whoopy Goldberg

A díjak átadásában több színes bőrű világsztár (Whoopy Goldberg, Morgan Freeman, stb.) is részt vett, de a témában többek között Cheryl Boone Isaac; az Akadémia elnöke, és az idén, a legjobb rendező kategóriában Oscar-díjat kapott Alejandro G. Inarritu is megszólalt.
Leonardo Dicaprio Oscarjáért már rengetegen reklamáltak, ma hajnalban azonban Leo is végre hazavihette a legrangosabb filmes díjat.

A 2016-os, 88. Oscar gála számokban

De nem csupán a Saul fia okozott meglepetést! A sokak által legígéretesebbnek tartott, 12 jelölést kapott film, a Visszatérő végül mindössze kettő Oscar-díjat kapott, míg a Mad Max – A harag útja 3D c. filmnek a 10 jelölésből hatot ítélt meg az Akadémia.
MadMax

Mad Max – A harag útja

A harmadik legtöbb jelölést A Mentőexpedíció c. film kapta, ám ennek a filmnek a készítői nem vihettek haza arany szobrocskát, nekik meg kellett elégedniük az Oscar jelöléssel, ami azért szintén nem mindenkinek járó elismerés…
A helyezéseket tekintve három filmet jelöltek 6-6 Oscarra, közülük a Spotlight 2 díjat zsebelt be, a Kémek hídja egy szobrot kapott, a Carol pedig kitüntetés nélkül maradt.
Öt Oscar-díjra két film volt jelölve: A nagy dobás megkapott belőle egyet, de a Star Wars: Az ébredő Erő alulmaradt a „versenyben”. Nem úgy, mint A Dán lány, és A szoba c. filmek, melyek 4-4 jelölés mellett kaptak meg 1-1 aranyszobrot.
A fennmaradó hat jelölt közül három kapott 3 jelölést, és a másik három pedig 2-t. Közülük csupán az Ex Machina kapott egy Oscart. A többi jelölt sajnos nem kapott díjat.