Ennél jobban nem záródhatott volna le a 2016-os év a mozivásznakon. A Kalifornia álomról rettentő sok hír, pletyka keringett az elmúlt időkben, az elvárások növekedtek, ahogy a rajongók száma is, míg végül tegnap kis hazánkban is bemutatásra került.  

Damien Chazelle, a Whiplash rendezője egy új, fenomenális alkotással kápráztat el bennünket. Egy időutazás, annak ellenére, hogy a cselekmény a jelenben játszódik nem véletlen, hogy az elmúlt idők szellemét érezzük a háttérben. A régi Hollywood, az Amerikai álom megvalósítása, a lehetőségek keresése, a zene és a tánc mind a múltba nyúlnak vissza. A Los Angelesben játszódó történet egy évet ölel át és évszakonként történik mindig egy kis váltás, míg végül a tél keretbe foglalja és lezárja a filmet. Ez alatt az egy év alatt két ember életét követhetjük nyomon, akiknek külön megvalósítandó álmaik és leküzdendő félelmeik vannak.

Kalifornia álom

A film különlegessége a zenében rejlik, ugyanis (ki nem tudná) ez egy musical. Ne ijedjünk meg rögtön e szó hallatán, ne ítélkezzünk előre. A dalok, a zene és a tánc remek kifejező eszköze lehet az érzelmeknek, a cselekménynek és természetesen sokkal látványosabb is. A dallamok fülbemászóak, könnyen megjegyezhetőek, szórakoztatóak, így az a gyanúm, hogy mikor hivatalosan is kiadják a filmben szereplő dalokat (a soundtracket) garantált lesz a siker a zeneboltokban is. A tánc és a koreográfia zseniálisan kreatív az egész film alatt, egyeseknek hosszúnak és elnyújtottnak tűnhet, de ezekre a jelenetekre tekinthetünk úgy, mint szépítő eszközökre. Aranyosak, élvezhetőek, szemkápráztatóak és humorosak is.

Kaliforniai álom

A színészek nélkül viszont nem arathatott volna ekkora sikert a film. Ryan Gosling és Emma Stone már egy összeszokott páros, hiszen ez a harmadik filmjük (Az őrült, dilis szerelem és a Gengszterosztag után), ahol szerelmespárt alakítanak. Mostantól teljesen máshogy tekintek rájuk, mint eddig, hiszen egyáltalán nem volt könnyű dolguk és mégis mindkettőjük alakítása tökéletes. A dalokat ők maguk éneklik, ezért érdemes eredeti nyelven, feliratosan megnézni. Szerintem nem alaptalan, ha Gene Kelly és a napokban elhunyt Debbie Reynolds klasszikusához, az Ének az esőben –hez hasonlítom Chazelle alkotását, igaz egy kicsit modernebb formában.

Kaliforniai álom

Ryan Gosling és Emma Stone – Kaliforniai álom filmjelenet

A kritikusok szívét világszerte megdobogtatta a film, megszámlálhatatlan pozitív visszajelzéseket kapott. A Rolling Stone magazin szószerint „az év filmjének” („the movie of the year”) nevezte. Most már semmi nem akadályozhat meg abban, hogy szeretteinkkel felkerekedjünk a legközelebbi moziba és ezzel a kiváló filmmel mondjunk búcsút az évnek.

Irány a mozi!