Volt Szovjetunió, klánok, törvényen kívüliek, deportáltak, rendszerváltás, és egy igen sajátos nevelési módszer. Főszerepben a zseniális John Malkovich-csal.

A Szovjetunió déli részén járunk a ’80-as években, egy világtól elzárt városban, ahol a törvényen kívüliek klánokat alakítottak. Kolima és Gagarin, a két tízéves fiú a szibériai klánba tartoznak. A fiúk sajátos nevelésben részesülnek: órarendjükben többek közt a lopás, rablás és fegyverhasználat szerepel.

Az idő telik, a fiúk férfivá cseperednek, az őket körülvevő világ pedig gyökeres átalakuláson megy keresztül. Megmaradhat-e a gyerekkori barátság, működhet-e tovább a klán a megváltozott körülmények között, mi lesz a bűnözők különös, morális alapokon nyugvó etikai kódexének sorsa a villámgyorsan globalizálódó világban?

John_Malkovich-Sziberiai-neveles

A Szibériai nevelés egyszerre érzékeny történet a felnőtté válásról és lebilincselő epikus kaland, a főszerepekben olyan nagyszerű színészekkel, mint John Malkovich (Célkeresztben), Eleanor Tomlinson (Az óriásölő) vagy Peter Stormare (A nagy Lebowski), és az Oscar®-díjas olasz rendező, Gabriele Salvatore (Nirvána, Nem félek!, Mediterraneo) rendezésében.

A film Nicolai Lilin saját fiatalkoráról írt nagysikerű memoárjából készült, mely megjelenésekor számos vitát robbantott ki, és amelyről még maga Irvine Welsh is elismerően nyilatkozott a The Guardian hasábjain.