A legendás angol rendező igazából Amerikában lett híres; az élete egy izgalmas kalandjáról szóló film, a Hitchcock (12) (hazai bemutató: február 7.) pedig az USA-ban kerül először a nézők elé – ahol nagy sikerrel vetítik a mozik –, de december 11-én végre az angliai gálapremiert is megtartották a South Banken, a Brit Filmintézet elegáns épületében. Természetesen a film főszereplői, a szigetország két színészlegendája, Anthony Hopkins és Helen Mirren jelenlétében.

– Kissé ideges voltam a szerep miatt – vallotta be a 74 éves Hopkins, aki a film kedvéért kívül-belül teljesen Hitchcockká vált. – Amíg forgattunk, nem akartam látni, milyen vagyok, a filmben használt hangomat sem tudtam volna elviselni. Sosem csináltam még ilyet, de munka közben egyetlen egyszer sem néztem vissza a felvételeket. Nem szerettem volna halálra rémülni. A kész filmben láttam magam először viszont… de legalább elégedett voltam.

A történet a Psycho forgatása idején játszódik, amikor a feszültségkeltés mestere nem mozis feszültségekkel is kénytelen szembenézni: a történet legalább annyira szól a feleségével való kapcsolatáról, mint a filmkészítés szépségéről – és bár Hitchcock sosem kapott Oscar-díjat, a film két főszereplője jó eséllyel számíthat arra, hogy jövő februárban mindketten másodszor is az aranyszobor közelébe kerülnek.

IC Press