Szabadesés címmel készül Pálfi György új, egészestés játékfilmje, amelynek forgatása az év első napjaiban kezdődött és január 28-ig tart.

„A Final Cut – Hölgyeim és Uraim, a Nem vagyok a barátod, a Taxidermia és a Hukkle rendezője egy vérbeli függetlenfilmet forgat” – közölte a produkció hétfőn az MTI-vel. A közlemény felidézi, hogy a film ötlete 2013 novemberében született meg, a forgatókönyv decemberben készült el, a januári forgatást februárban a vágás, márciusban az utómunka követi.

Taxidermia

Taxidermia

A Szabadesés hét, egymás alatt elhelyezkedő lakás történetét meséli el, a történetek a lakók szorongásainak vizuális megjelenései lesznek – olvasható az összegzésben, amely kitér arra is, hogy az alkotás keretét egy zuhanás adja majd. „Furcsa történetek ezek, különös emberekről. De mi a normális? És ki mondhatja el magáról, hogy nem furcsa?” – írták.

A produkciót a Pusztai Ferenc producer vezette KMH Film és a Popfilm gyártja a dél-koreai JIF fesztivál, a francia Sciapode, a magyar Visionteam és az Origo Film Group koprodukciójában.

A film főszereplője a Kossuth-díjas Molnár Piroska lesz, a nemzet színésze címmel is kitüntetett színésznő korábban a Taxidermia című filmben dolgozott együtt a rendezővel. Mellette olyan művészek szerepelnek a Szabadesésben, mint Tenki Réka, Trill Zsolt, Nagy Zsolt, Bordán Irén, Jordán Tamás, Hegedűs D. Géza és Benedek Miklós.

Pálfi György 2002-ben a Színház- és Filmművészeti Főiskola rendezői szakán szerzett diplomát. Számos rövidfilmet rendezett egyetemi évei alatt. Hukkle című első játékfilmjét több mint száz nemzetközi filmfesztivál hívta meg programjába és több rangos külföldi elismerés között elnyerte az Európai Filmakadémia Fassbinder-díját 2002-ben. Második játékfilmjét, a Taxidermia címűt a 37. Magyar Filmszemle fődíjával, a legjobb női és férfi epizódszereplő, a látványtervezői díjjal, a diákzsűri fődíjával tüntették ki. A művészt elnyerte továbbá a toruni fesztivál fődíját (2003), chicagói Ezüst Hugó-díjat (2006), a filmkritikusok díját (2007, 2010), Balázs Béla-díjat (2007), valamint az AEGON Művészeti Társdíjat (2010). Legutóbbi rendezése a Final Cut – Hölgyeim és Uraim 2013 januárjában a trieszti filmfesztiválon megkapta a Central European Initiative (CEI) Award 2013 elnevezésű elismerést.

A Szabadesés a tervek szerint idén egy jelentős nemzetközi fesztiválon lesz először látható, majd várhatóan szeptember végén kerül a magyar mozikba. A Szabadesés moziforgalmazója a Vertigo Média kft.