Filmoperatőr hallgatók a Karlovy Vary-i filmfesztivál versenyprogramjába bejutott film stábjában

A július 1-9. között megrendezésre kerülő 51. Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjába került a Metropolitan Egyetem tanárának, Hajdu Szabolcs Ernelláék Farkaséknál (It’s Not the Time of My Life) című, 81 perces új filmje.

A film operatőrei az egyetem Filmoperatőr művész mesterszakos hallgatói: Chilton Flóra, Gajdics Dávid, Hejüsz Betti, Kisteleki Márton, Miskolczi Péter, Szalai Márk, Pásztor Péter, Simon Tamás, Szilágyi Gábor, Tóth Levente, K. Kovács Ákos, Tímár Gergely.

Hajdu Szabolcs, a film rendezője így mesél a közös munkáról: „A film operatőrei a Budapesti Metropolitan Egyetem Filmoperatőr mesterképzésének végzős hallgatói. Korábban rendezési ismeretekkel kapcsolatos kurzust vezettem náluk, és szerettem volna, ha az együtt töltött időnek valamilyen kézzelfogható eredménye lesz. Mindenképpen fontosnak tartottam, hogy úgy váljunk el, hogy kipróbálhatják magukat élesben is.

Amikor felmerült, hogy az Ernelláék Farkaséknál című színdarabból a közreműködésükkel párhuzamosan film is készüljön, nem akartam senkit kiemelni az osztályból, ezért együtt kértem fel őket. Felosztottuk a forgatókönyvet, és mindenkinek jutott egy-egy rész, amivel kapcsolatban később sokat konzultáltunk. Egy vezető operatőr és egy segédoperatőr dolgozott együtt minden egységnél, míg a többiek egyéb feladatokat láttak el. Egy időben egyszerre 5-6 hallgató volt jelen a forgatáson. Bár a film képi világa általában egységes, kisebb stílusbeli különbségek észrevehetők, én magam pontosan tudom, hogy melyik rész kihez tartozik, ki milyen kreatív ötletekkel járult hozzá a végeredményhez. A munka remek volt, és jól illeszkedett mindahhoz, amiről év közben a történetmesélés kapcsán beszéltünk.”

Metropolitan_Egyetem_Ernellak_Farkaseknal1

Részlet a film szinopszisából: Ernella, Albert és tíz éves lányuk, Laura egy évvel ezelőtt elhagyják az országot egy jobb élet reményében, de nem találják meg a számításukat Skóciában, így visszatérnek. Egy éjszaka közepén betoppannak Eszterékhez, Ernella húgához. Eszter, férje Farkas, és 5 éves fiúk, Brúnó jobb körülmények között élnek, mint a komoly anyagi problémákkal küzdő Ernelláék. A két család sohasem volt igazán harmóniában egymással, és hogy miként képes elviselni egymást, és meddig, egy nagy kérdés…