Egy hosszú pálya sokszor a csúcsára érhet. Max von Sydow  majd 83 éves, és nehéz volna megmondani, melyik volt színészi karrierje magasabb csúcsa: amikor Ingmar Bergman egyik kedvenc színésze volt, vagy amikor Woody Allen rendezte, esetleg Az ördögűző-ben szerzett világhíre idején, vagy A keselyű három napja hidegvérű, bölcs bérgyilkosaként. Annyi biztos: most, hogy másodszor is Oscar-díjra jelölték, újabb csúcsra jutott. Ezúttal a Rém hangosan és irtó közel (Extremely Loud and Incredibely Close, hazai bemutató: március 8.) című filmben alakított különleges szerepéért. A filmet Stephen Daldry a Billy Elliot és A felolvasó rendezője készítette, a svéd színész pedig egy titokzatos, idegen férfit, a gyerekfőszereplő pártfogóját alakítja a New Yorkban játszódó történetben.

– Mindig iszonyúan kínlódom, amikor nem az anyanyelvemen forgatok filmet – mondta Sydow az Oscar-jelölt színészek kerekasztal-beszélgetésén. – A Viharsziget-ben Scorsese-vel, a Robin Hood-ban Ridley Scott-tal is nagyon nehéz volt. Nehéz, de izgalmas. Pedig már elég régen nem játszottam svédül: mindig angol nyelvű filmekbe hívnak. Őrület.

A beszélgetés különlegessége, hogy az Oscar-esélyes színész két nap múlva egy másik újságírónak nyilatkozva fűzött hozzá egy lábjegyzetet.

– Mostanában sokan kérdeznek arról, milyen érzés angolul játszanom. Furcsa, azt nem kérdezik, hogy megszólalok-e egyáltalán. Mert a Rém hangosan és irtó közel-ben olyan férfit játszom, aki úgy dönt, nem szólal meg soha többet. Szóval, ebben a filmben angolul hallgatok.

IC Press