Animációs versfilmekkel, Hoppi mesékkel, rajzfilmesített Négyszögletű Kerek Erdővel, Bogyó és Babócával, a legkisebbeket ujjbáb készítéssel, arcfestéssel, homokkép készítéssel és egyéb kézműves programokkal, a nagyobbakat a Tüskevár című filmhez készített oktatási célú játékos feladatokkal várja október 18-án és 19-én, szombaton és vasárnap a Magyar Filmhét a Cinema City MOM Park moziban.

versfilm

A hétvégén sok-sok gyerek- és ifjúsági filmmel és izgalmas programokkal várja a Magyar Filmhét a családosokat a Cinema City MOM Parkban. Ki ne emlékezne Matulára és a két kamaszra, Tutajosra és Bütyökre?!  Mindannyiunk nagy, közös nyári kalandja éled újra szombaton 10.30-kor a Tüskevár című ifjúsági filmben. A vetítés után a filmhez készített oktatási célú játékos feladatokkal várják a gyerekeket.

Szombaton 10 órakor és vasárnap 13:15-kor az A1-es animációs blokk számos érdekességet kínál kicsiknek s nagyobbaknak egyaránt: Horváth Mária rendezésében látható Lázár Ervin A Négyszögletű Kerek Erdő című meséjének adaptációja és a Cigánymesék sorozat egyik epizódja, melyben megismerjük Vunidát, aki  13 gyermekével élt nagy szegénységben. A film az ő történetét meséli el, találkozását az ördöggel, menekülését, s az átkot, mely fává változtatja. Rófusz Ferenc, Kossuth- és Oscar-díjas animációs rendező Hoppi mesék című rajzfilmsorozata az 2-7 éves korú gyerekeknek szól. Az első epizódban a hoppik feladata, hogy ajándékokat gyártsanak minden ünnepre. Goda Krisztina és Udvardi Jenő animációiban Berti, a rózsaszín barika izgalmas kalandjait követhetjük nyomon. Szintén ebben a válogatásban lesz látható a Gyerekek vörös tájban című alkotás. Szoboszlay Péter animációs filmben állít emléket a tragikus eseménynek, mikor 2010-ben átszakadt az ajkai timföldgyár zagytározója, és maró hatású vörös iszap öntötte el a közeli településeket, elpusztítva több száz házat.

Október 19-én vasárnap is vidáman indul a nap a Filmhéten: 10 és 13 óra között összesen 26 Bogyó és Babóca epizódot nézhetnek meg a gyerekek, utána pedig ismét lepereg az A1-es animációs blokk, benne az Eszterlánc című animációs film, melyben az egymásból születő zsongó képi metaforák, a népköltészet színes, üde világát jelenítik meg. Keresztes Dóra rendezésében az altató dalok, nyelvtörő mondókák, a fogócska-bújócska kiszámolók, gyermeki halandzsa versek világa gyermekhangra épülő zenei improvizációk segítségével kel életre. Vasárnap 14:30-kor vetítik a versfilmek sorozatot, mely animációs rövidfilmek formájában dolgoz fel kortárs magyar gyerekverseket. Többek között Varró Dániel, Tóth Krisztina, Kiss Judit Ágnes és Lackfi János költeményei elevenednek majd meg a vásznon. Szintén az A2-es válogatásban pereg majd Orosz István alkotása, A rajzoló, avagy a labirintus mitológiája: aki „innen” rajzolja, önarcmást készít, aki bejárja, saját sorsában téved el, aki már „odaátról” tekint rá vissza, az a megfordult időre, a pulzáló öröklétre lát. A Filmhéten bemutatott animációk jelentős része a társ-szervező, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa által kezdeményezett Mecenatúra programban támogatott alkotás.

Vasárnap délután 15:30-kor Mátyássy Áron Berosált a rezesbanda című gyermekfilmjét nézheti meg a közönség: Kísérleti osztályt hoztak létre egy vidéki kisváros általános iskolájában. Ám a diákoknak nem tetszik az értelmetlen szigor, ezért összefognak és megszöknek. Úgy döntenek, hogy addig nem mennek vissza, amíg követeléseiket nem teljesítik. Vasárnap 17:15-kor is levetítik a Tüskevárat, majd 19:15-kor Bernáth Zsolt Sherlock Holmes nevében nevében című filmje látható, melyben két Sherlock Holmes-rajongó kiskamasz egy Ica nevű kislány különös kalandokba keverednek a nyári szünetben.

A vetítésekkel párhuzamosan ujjbáb készítéssel, arcfestéssel, homokkép készítéssel várja a családosokat a Filmhét. Emellett szombaton 16-20 óra között egy Virtuális 3D stúdió „épül fel” a moziban, ahol a gyerekek zöld háttér elé állva izgalmas filmek szereplőiként láthatják magukat. Vasárnap ugyanekkor pedig egy animációs stúdió működését leshetik meg a filmbarátok, sőt, maguk is beállhatnak egy-egy 2D-s vagy 3D-s animációs jelenet megrajzolásába. A teljes program a www.filmhet.hu internetes oldalon látható.