Az elsősorban reklámszakemberként ismert Fabricius Gábor harmadik, Sintér című rövidfilmjével az október 13-án kezdődő Magyar Filmhéten találkozhat a hazai közönség.

Az alkotást egy hónapja a Toronto International Film Festival kisfilmes szekciójába hívták meg. „Az észak-amerikai fesztivál Cannes mellett az egyik legjelentősebb, az amerikai kontinens első számú filmmustrája, amelyen részt venni nagy öröm” – mondta Fabricius, aki a fesztiválon nem csak olyan világsztárokkal futott össze, mint Jake Gyllenhall, Dustin Hoffmann, Morgan Freeman vagy Bill Murray, de részt vett néhány szakmai továbbképzésen is.

sintér-02

A „kanadai Hollywood” a fesztivál ideje alatt nem csak a vetítésekről és workshopokról szól – az esti partykon néha nagyobb jelentőségű döntések születnek, mint a tárgyalóasztal mellett. Fabricius Gábor filmje a sikeres kanadai szereplés után több külföldi megkeresést is kapott (Miami, Palm Springs Short).

sintér

Októberben pedig a hazai nézők is láthatják a 12 perces rövidfilmet, ami egy Tibi nevű fiatal, eladósodott férfiról szól, aki kénytelen úgy törleszteni tartozásait, hogy maga is pénzbehajtónak áll. „A Sintér nem művészfilm, hanem akciófilm, amelyben van egy brutális ötperces akciójelenet, amelyet módszeresen kellett felépíteni, hogy húzós és valóban filmszerű legyen” – hangsúlyozta Fabricius Gábor. A főszereplőt az amatőr Szőke Tibor alakítja, a vele szemben álló gengszterfőnököt pedig Rába Roland. A főszereplő barátnőjeként Petrik Andrea, a Radnóti Színház fiatal és tehetséges művésznője tűnik fel a vásznon. A film operatőre Garas Dániel, vágója Makk Lili. Az alkotás a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa Huszárik Zoltán-pályázatának ötmillió forintos támogatásával készült.

Sintér előzetes

A Magyar Filmhéten játsszák:

2014-10-17 19:15 – Terem 3
2014-10-19 16:30 – Terem 5

Fabricius Gábor

Kreatív reklámszakember, aki 2000-ben Cannes-ban Golden Media Lion díjat is kapott munkájáért. Néhány éve íróként és rendezőként is bemutatkozott. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem mellett a londoni Central Saint Martins Collage-ban is szerzett képesítést. Most a londoni Regent University special programme-ban forgatókönyvírást tanul olyan oktatóktól, mint Robert McKee, Syd Field, Michael Hague, Linda Seger vagy John Truby. Több rövidfilmet és videoklipet rendezett. Harcsa Verával közös digitális koncepciójával, az „online videoklippel” ismét valami újat tesz le az asztalra, miközben több nagyjátékfilm ötlete van kidolgozás alatt.