A JutalomJátékban Brian Cox magyar hangját kölcsönzi

Rajzfilmben utoljára a Macskafogó 2.-ben és az 51-es bolygóban hallhattuk, nagyjátékfilmben pedig az Őfelsége pincére voltamban és a Mátrix – Forradalmakban, amelyben Az Építész magyar hangjaként szólalt meg. Haumann Péter közel tíz év után most először vállalt újra szinkronszerepet! Edelényi János rendező kérésére az október 27-én mozikba kerülő JutalomJátékban Brian Cox magyar hangját kölcsönzi. A film hazai díszbemutatóján a két művész személyesen is fog találkozni.

jutalomjatek-film-2

Haumann Péter, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja az ország egyik legendás szinkronszínésze is. Kicsik és nagyok egyaránt ismerik A legkisebb ugrifüles Tüskéshátújaként, a Hupikék törpikék Hókuszpókjaként vagy a Macskafogó Safranekjeként. Nagyjátékfilmekben többek között olyan színészek szólaltak meg az ő hangján, mint Anthony Hopkins, John Cleese, Gene Hackman, Jack Lemmon, na és persze Louis de Funès. Haumann Péter hosszú évek után most először vállalt újra szinkronszerepet! Edelényi János rendező kérésére az október 27-én a mozikba kerülő JutalomJátékban Brian Cox magyar hangját kölcsönzi majd.

Sir Michael Gifford színészlegenda lehetetlen alak: mindenkivel goromba, folyamatosan káromkodik, kiszámíthatatlan, amióta pedig gyógyíthatatlan beteg, még elviselhetetlenebb. Gondozók sorát űzte már el maga mellől, és most újabb áldozata érkezik, az Angliába települt fiatal magyar színésznő, Dorottya. A lány titkon abban reménykedik, hogy Sir Michael a szárnyai alá veszi, tanulhatja tőle a mesterséget, ám az idős színész vele is nyers és bárdolatlan. Amikor azonban kiderül, hogy Dorottyának van humorérzéke, ráadásul nagy rajongója Shakespeare-nek, kapcsolatuk egy csapásra megváltozik: Michael megenyhül, egykori önmagát látja a lány törekvésében, Dorottya pedig barátra talál az idős színészben. Sir Michael lánya viszont ráébred, hogy Dorottyát milyen szándékok vezérelték a házba, és gondolkodás nélkül felmond a lánynak. Sir Michael ettől teljesen összeomlik, kórházba kerül, és immár önmagának kénytelen feltenni a kérdést: „Lenni vagy lenni?”

„Beleuntam a szinkronizálásba, mert megéreztem az iparszerűségét. Most kifejezetten Edelényi János barátom kérésére tettem kivételt. Jánost onnan ismerem, hogy 1971-ben a Fehér Györggyel közösen készített vizsgafilmjében, a Szerelőben Gábor Miklóssal együtt játszottunk. A szinkronizálás során egy jó színésznek az egész lényét három jelenet után meg lehet érezni. Ha ez megvan, utána már tudom, hogy jó nyomon járok-e. Brian Coxot rokonléleknek érzem, ezért könnyű volt ráhangolódnom” – nyilatkozta a neves színművész. A JutalomJáték szinkronizált verzióján olyan ismert színészek dolgoztak még, mint Básti Juli és Szacsvay László, a Dorottyát alakító Coco König magyar hangját pedig Csupa Bori kölcsönzi majd.

A JutalomJáték forgatókönyvét Gilbert Adair, Edelényi János és Tom Kinninmont írták, az operatőr Máthé Tibor, a zeneszerző Pacsay Attila, a hangmester Zányi Tamás, a producerek Berger József, Steve Bowden és Charlotte Wontner, a koproducer Romwalter Judit. A magyar-angol vígjáték a Mythberg Films gyártásában, az A Company Hungary forgalmazásában 2016. október 27-én kerül a hazai mozikba szinkronizáltan és feliratosan egyaránt.