A legsikeresebb magyarországi premier

Harry Potter és a Halál ereklyéi 2, film plakátA Harry Potter és a Halál Ereklyéi II. rész nyitóhétvégéje után történelmet írt. Magyarországon a minden idők legnagyobb premiernapi bevételeket tartalmazó filmek listáján az első helyre lépett67 067 935 Ft bevétellel, megelőzve ezzel a toplista élén álló Harry Potter és a Félvér herceg 65 466 810 Ft-os eredményét, valamint a Harry Potter és a Főnix rendjét, ami ezzel a harmadik helyre került (61 057 195 Ft). A filmre 52 352 néző váltott jegyet már az első nap, július 15-én, hogy 40 moziban, 3D változatban is, valamint az IMAX moziban megtekintse Harry Potter utolsó kalandját.

A David Yates rendezte záró epizód hazánkban a minden idők legnagyobb 3 napos nyitó hétvége bevételeit tartalmazó filmek listáján is átvette az első helyet 178 136 360 Ft bevétellel maga mögé utasítva a több mint 6 éve rekordtartó Star Wars III – A Sith-ek bosszúja (177160 234 Ft) című filmet, és az eddig második helyen álló a Harry Potter és a tűz serlegét (155242 369 Ft).

A hét filmre az elmúlt tíz évben 4 382 000 néző váltott jegyet, ami több mint 3,7 milliárd Ft bevételt eredményezett. A minden idők legnagyobb hazai bevételeit tartalmazó filmek Top 20-as listáján a Harry Potter-filmek 5 epizódja található:4. a2001 decemberében bemutatott első rész, a Harry Potter és a bölcsek köve, az14. aHarry Potter és a Főnix rendje, a15. aHarry Potter és a tűz serlege, a 17. Harry Potter és Félvér herceg, és a19. aHarry Potter és a titkok kamrája.

A filmet gyártó Warner Bros. Pictures az USA-ban 4380 moziteremben egyszerre kezdte vetíteni a filmet július 15-én – soha ilyen széleskörű premier nem volt még -, ezek közül több mint 3000 helyen 3D-ben tekinthették meg a rajongók Harry Potter és Voldemort utolsó látványos összecsapását, és a szintén rekord számú 247 IMAX-mozi is  a Daniel Radcliffe, Emma Watson, és Rupert Grint főszereplésével készült filmet vetítette.

Minden idők legsikeresebb filmsorozatának fináléja az egész világon újraírja a rekordok listáját: ez minden idők legsikeresebb premierje

A beérkező adatok alapján a Warner Bros. Pictures közzétette a Harry Potter és a Halál ereklyéi – II. rész első hétvégéjének eredményeit. A filmre az egész világon 476 millió dollárért váltottak jegyet, és ezzel az USA és a világ rekordlisátján is elfoglalta az első helyet. Soha, egy filmnek sem volt még ilyen sikeres premierhétvégéje sem az Egyesült Államokban, sem a világ összes mozijának összesített eredménye szerint – tette közzé a hírt Dan Fellman, a Warner Bros. Pictures belföldi forgalmazásának elnöke és Veronika Kwan-Rubinek a nemzetközi forgalmazás vezetője.

Az USA-ban 168,5 millió dollárért vásároltak jegyet a Harry Potter és a Halál ereklyéi – II. részre, amely nemcsak a Harry Potter-filmek legerősebb nyitóhétvégéje, hanem minden idők legsikeresebb premierhétvégéjét is jelenti, beleértve az ünnepi hétvégéket is. De megdőlt az első napi rekord is: a film csak július 15-én, pénteken már 92,1 millió dollárt gyűjtött az amerikai mozipénztárakban.

Az USA-n kívül 59 országban tartottak ugyanazon a napon, július 15-én Harry Potter-premiert, és a nemzetközi eredmény is elnyerte a legsikeresebb premierhétvége címet 307 millió dollár bevétellel. Új rekord dőlt meg az Egyesült Királyságban (36,6 millió dollár) és Ausztráliában (26,7 millió dollár), de mindenütt másutt is fantasztikus sikerek születtek: Németországban 25,7 millió, Franciaországban 23,9 millió és Japánban 21,5 millió dollár volt a hétvégi bevétel.

Az IMAX-mozikban is rekord született: a nemzetközileg 23,5 millió dolláros, ezen belül az USA-ban 15,5 millió dolláros az IMAX-történet legjobb első hétvégéje.

A film már az első vetítése előtt rekordot döntött: soha ilyen sok jegyet nem vásároltak még mozinézők elővételben – ez persze már péntek előtt jelezte, hogy a hétvégén rekordok fognak megdőlni. Az éjféli vetítések iránti érdeklődés még az előzetes, felfokozott várakozásokat is meghaladta: csak péntek hajnalban, egyedül az USA-ban 43,5 millió dollár volt a jegybevétel.