Az önéletrajzi filmek többnyire nem ilyenek. Carlos Saldanha, aki a Jégkorszak három világsikerű részének rendezője, azt állítja, új animációs vígjátéka, a Rio, melynek nagydumás papagájok a főszereplői (Rio, hazai bemutató: április 21.), számos önéletrajzi elemet tartalmaz. És aki igazán hasonlít rá a történetben, az természetesen a főszereplő: Azúr, a kihalásra ítélt kék ara papagáj.

– Rióban születtem, New Yorkban élek, és mindig visszahúz a szívem – nyilatkozta a világ egyik legsikeresebb animációs komédiakészítője. – Olyan vagyok, mint Azúr: ő is akkor kap igazán szárnyakat, amikor végre visszakeveredik az őshazájába.

Saldanha olyan fontosnak tartotta, hogy alkotótársai átéljék a riói forgatagot, ritmust és tarkaságot, hogy a forgatási előkészületek egyik legfontosabb programpontjaként el is utazott velük az óceánparti nagyvárosba. Természetesen karnevál idején érkeztek, kamerát is vittek magukkal, és gondosan lefilmeztek minden olyan helyszínt, ahol a forgatókönyv szerint a történet játszódik. Így aztán a Rio-ban látható minden strand, étterem, háztető, sikátor, sőt, a karneváli felvonulás is teljesen hiteles. De a lényeg, amire a rendező a legbüszkébb: a város életteli, nyughatatlan és nagyon jókedvű hangulatát is sikerült filmre vinni.

IC Press