Ben Stiller-nek hamarosan ismét szmokingot kell viselnie: kedden bejelentették, hogy ő kapja az American Cinematheque társaság díját. A Los Angelesben működő, a filmes kultúrát népszerűsítő nonprofit szervezet két mozit működtet e célból az angyalok városában (az egyikben, a Grauman’s Egyptian Theatre-ben tartották az első hollywoodi mozipremiert 1922-ben), és időről-időre díjazza azokat, akik szerintük a legtöbbet tették a mozgóképes műfajért. Az elismerés nem egy-egy jó teljesítményt értékel, odaítélői az egész életmű előtt tisztelegnek vele; Stiller előtt Sean Connery, Steven Spielberg, Matt Damon és Jodie Foster, tavaly pedig Robert Downey Jr. érdemelte ki.

Ben Stiller az idén bőven bizonyítja, hogy megérdemli a címet: ősszel kerül a mozikba a Kertvárosi kommandó (16) (The Watch, hazai bemutató: október), melyben Vince Vaughn és Jonah Hill társaságában próbál egy helyi polgárőrség büszke főnökeként rajtaütni a Földet fenyegető űrlényeken. A gátlástalan vígjáték után pedig hamarosan rendezni kezd, és ehhez Sean Penn-t és Shirley MacLaine-t választotta partneréül.

A díj odaítélői szerint épp ez teszi Ben Stiller-t a világ egyik legjobb kortárs komikusává: ír, rendez, producerkedik és bármihez nyúl, valami felejthetetlen lesz belőle.

IC Press