Itt van hát végre! Sok találgatás, esélylatolgatás és számolgatás után végre szembenézhetünk a tényekkel. A Gengszterosztag sztárja, Emma Stone és Seth MacFarlane helyi idő szerint ma hajnalban, magyar idő szerint fél háromkor elsorolták azokat, akik végül is jelölést kaptak, és díjban reménykedve mehetnek el február 24-én vasárnap az év legfontosabb, legpompásabb filmes eseményére, a 85. Oscar-gálára.

Lincoln_jelenetfoto (8)

A korábban már sokszor esélyesként emlegetett Lincoln (hazai bemutató: január 31.), Steven Spielberg rendezése a legtöbb, összesen 12 kategóriában kapott jelölést, köztük a legjobb film, legjobb rendező, a legjobb férfi főszereplő, a legjobb női és férfi mellékszereplő (Sally Field és Tommy Lee Jones) kategóriájában is. Különleges érdekesség, hogy a férfi mellékszereplők kategóriájában minden jelöltnek van már otthon Oscar-díja.

A legjobb filmdíjra esélyesek elitklubjába került a Pi élete (Life of Pi, már a mozikban) is, ezt a filmet összesen 11 kategóriában tartották érdemesnek a jelölésre: többek között a legjobb film, a legjobb rendező, operatőr, zene és betétdal kategóriájában.

Igazi díjesőre készülhetnek az Az Argo-akció (Argo, már a mozikban) alkotói is. A Ben Affleck rendezésében és főszereplésével készült, Iránban ragadt amerikaiak kimentéséről szóló thriller 8 kategóriában került be a legjobbak közé. Nemcsak a legjobb filmek között tűnik fel a címe, hanem a legjobb forgatókönyvíró (Chris Terrio), legjobb férfi mellékszereplő (Alan Arkin) és a legjobb filmzene szerzője is (Alexandre Desplat) izgulhat.

Quentin Tarantino legújabb filmje, a vad és vadul humoros Django elszabadul (Django Unchained, hazai bemutató: január 17.) alkotói öt Oscar-díj jelölésnek örülhetnek. A legfontosabb, a legjobb filmnek járó jelölés mellett Tarantino mint forgatókönyvíró is reménykedhet, és a gálán ott lesz mellette Christoph Waltz, aki a filmben nyújtott alakításáért a legjobb férfi mellékszereplő díját várhatja.

Helen Hunt is büszke lehet: ő bevállalós, merész és érzelmes játékával érdemelte ki a jelölést, melyet A kezelés (The Sessions, hazai bemutató: január 17.) című filmben láthatunk.

A jelöltek teljes listáját itt olvashatjátok: 85. OSCAR 2013