A film nem a könyv halála. Sőt, van filmes, akit a könyvek szeretete tesz sikeressé a moziiparban. Elizabeth Gabler 14 éve a Fox 2000 stúdió vezetője, szeret kockáztatni, pályáját hatalmas sikerek szegélyezik, és nagyon hisz az irodalomban: valószínűleg ezért is vágott bele A könyvtolvaj (12E) (The Book Thief, hazai bemutató: január 30.) elkészítésébe.

Gablernek köszönhetően a stúdió korábban olyan regényeket filmesített meg, mint például Az ördög Pradát visel és a Pi élete – pedig az utóbbit korábban minden stúdió és számtalan neves filmes megfilmesíthetetlennek ítélte. A Pi élete moziváltozatára a stúdió végül 120 millió dollárt költött, és nem bánták meg: a sikert több mint 611 millió dollárnyi bevétel és négy Oscar-díj bizonyítja. Az ördög Pradát visel hasonlóan népszerűvé vált.

A könyvtolvaj

Gabler következő, izgalmas vállalkozása egy a II. világháború idején, Németországban játszódó regény, melynek egy kislány a főszereplője – és a Halál a narrátora. A producer azt mondja, azért is volt könnyű döntenie a regény megfilmesítéséről, mert a saját lánya nagyjából egyidős a főszereplővel – de valószínűleg az is segítette, hogy a regény 2005-ös megjelenése után 230 hétig maradt a New York Times bestseller-listáján.

– A szavak erejében hiszek – mondja a producer. – És ahogy olvasom őket, rögtön képpé válnak bennem: A könyvtolvaj-ban is rögtön megláttam a lehetőséget. Tudtam, nem szabad megijedni: bele kell vágni a megfilmesítésébe.

IC Press